Socialpedagog – därför kan det vara ett yrke för dig

Socialpedagogik är vanligt i Sverige, men också i våra grannländer Norge, Danmark och Finland. Det går ut på en form av tänkande om hur vi tar hand om, interagerar med samt arbetar med utsatta människor i alla åldrar.

Efterfrågan på socialpedagoger är väldigt stor i Sverige idag och därmed något som bedöms vara eftertraktat på arbetsmarknaden under de kommande åren.

Det är en yrkesroll som är givande, varierande och inte minst öppnar upp dörrarna för många arbetsmöjligheter. Nedan går vi igenom varför det kan vara ett yrke för dig.

Arbetsuppgifterna är varierande

Som socialpedagog är arbetsuppgifterna varierande och av olika karaktär. En socialpedagog kan bland annat ge stöd till elever och föräldrar, eller finnas där för utsatta personer i verksamheter som exempelvis HVB-hem, LSS-boenden eller stödboenden.

Med det sagt är ingen dag den andra lik. Vill du slippa ett monotont jobb där arbetsuppgifterna är de samma varje dag kan socialpedagogik således vara en perfekt arbetsinriktning för dig. Du jobbar med olika verksamheter och stöttar människor av varierande åldrar, bakgrunder och förutsättningar.

Du kan utbilda dig på distans

Socialpedagogik går att läsa till digitalt. Det är perfekt för dig som har familj och bostad att sköta om och därmed inte tid att befinna dig fysiskt bakom skolbänken. Men också för dig som inte bor i närheten av en skola som erbjuder utbildningen. Eller helt enkelt för dig som jonglerar med andra ting dagligen och inte har tid över till att schemalägga lektioner från 10-16 varje dag.

Vill du lära dig mer om distansutbildning inom socialpedagogik? Läs mer här.

Du gör en skillnad för människor

För många människor är det viktigt att kunna vakna på morgonen och veta med sig att man kommer att göra en skillnad under dagen. För samma sorts människor brukar det vara viktigt att kunna gå och lägga sig med ett gott samvete.

Något du definitivt kan göra om du arbetar som socialpedagog.

Som socialpedagog stöttar du människor som på olika sätt är utsatta i samhället. Det kan exempelvis vara barn med diverse funktionsvariationer, personer med missbruksproblematik eller ungdomar som varit med om något traumatiserande. Personer som behöver hjälp med andra ord helt enkelt.

Med det sagt får du som en socialpedagog möjligheten att göra skillnad för människor och göra det varje dag.

Du har gott om arbetsmöjligheter

Som socialpedagog i Sverige är det enligt framtid.se väldigt enkelt att få jobb. Dessutom ger utbildning inom specialpedagogik en bred kompetens med vilken man kan arbeta i många olika verksamheter.

Några vanliga arbeten efter en färdiggjord socialpedagogutbildning är behandlingsassistent inom HVB eller inom Statens institutionsstyrelse, boendestödjare i privat eller kommunal verksamhet eller som socialpedagog inom skolor.

Många utbildade socialpedagoger arbetar även inom LSS eller öppenvård, men också inom kriminalvård eller omsorg för personer med funktionsnedsättning eller missbruk.

Det finns många verksamheter som söker utbildade socialpedagoger och därför kommer du säkerligen inte stå utan arbete länge efter färdiggjord examen.

Även om du har en fördel som socialpedagog ska ditt val av framtida yrke naturligtvis inte endast baseras på hur eftertraktat yrket är på marknaden. Oavsett om du vill utbilda dig till yogainstruktör, bli professionell fotbollsspelare, jobba som advokat eller socialpedagog ska du följa ditt hjärta.