Uppfyll din dröm – bli yogainstruktör

Kanske är du en av många som utövat yoga i flera år och är redo för att ta din träning till nästa nivå. Eller så kanske du är en av dem som nyligen förälskat dig i yoga och fallit så hårt för den uråldriga praxisen att du vill dela med dig av din expertis inom området. Det finns många anledningar att bli en yogainstruktör, och minst lika många sätt att bli det på. 

När du påbörjar din resa till att bli en yogainstruktör är det en bra idé att faktiskt fråga dig själv varför du vill göra det – och om du är redo att göra vad som krävs för att förtjäna en certifiering. Som med alla mål är det klokt att ha en passion för det man strävar efter, samt ett pragmatiskt resonemang för det. Älskar du yoga och vill jobba med det du älskar? Ja då är en yogalararutbildning troligtvis något för dig.  

Hoppa på en yogalärarutbildning 

Att utbilda sig till yogainstruktör är utan tvekan en av de mest magnifika upplevelserna du någonsin kommer vara med om. Men resan dit är både tidskrävande och utmanande – det finns ju så mycket att lära sig om yoga! Du ska bekanta dig med allt från begrepp som asana och meditation till anatomi och vetenskap. Allt detta får du såklart förklarat för dig under din yogalärarutbildning, men finns intresset och tiden inte där kommer det bli tufft att sätta dig in i allt. Samtidigt kan det vara rätt dyrt att utbilda sig till yogainstruktör, så se till att du verkligen utbildar dig av rätt skäl. 

Varför yogainstruktör? 

Innan du förbinder dig till ett specifikt utbildningsprogram bör du fråga dig själv vad som motiverar dig. Vanligtvis är det människors nyfikenhet som lockar dem till att utbilda sig till ting, inklusive yogaundervisning. Det finns tekniskt sett inte någon lag som går emot att undervisa yoga utan certifiering, men trots detta förstår de flesta vikten av att ha en kvalifikation på papper. 

Några väljer att bli yogainstruktör enbart för sin egen skull. Genom att gå en yogalärarutbilding lär man sig inte bara hur man undervisar andra i yoga; man får själv en omfattande grund för yoga. Förutom att träna på asanas utvecklar man även sina egna meditations- och pranayama-färdigheter. 

Att utbilda sig till yogainstruktör hjälper dessutom individer att öka sin mindfulness. Genom att utöva yoga lindrar man spänningar i kroppen, förbättrar sin hållning och får bättre kontroll över sin andning. Genom att studera filosofierna bakom yoga stärker man således sitt sinne och ökar sin mindfulness. 

Kan vem som helst bli yogainstruktör? 

Ja och nej. I grund och botten kan vem som helst bli yogainstruktör. Yoga är fysiskt så väl som psykiskt utmattande, men till skillnad från andra träningsformer är yoga ingen tävling. Yogamattan välkomnar alla individer, oavsett kroppsform, bakgrund, kön och så vidare. Man anpassar yoga efter sig själv och sina förutsättningar – inte sig själv efter yoga.  

Så ja, yogainstruktör kan vem som helst bli, men det kräver tid och engagemang för att nå mållinjen.