Vikten av en god natts sömn för fotbollsspelare

När det kommer till fotbollsträning vet du att det du presterar på fotbollsplanen är viktigt. Men vad du gör utanför planen – det du äter och dricker samt hur mycket och hur väl du sover är minst lika viktigt. Faktum är att tillräckligt mycket sömn är nödvändigt för att träningen ska ge rätt resultat. 

Du orkar mer på planen 

Om du spelar fotboll regelbundet vet du garanterat redan hur viktigt det är att prestera bra under varje match och träning. Du vet säkerligen också hur viktigt det är att du fyller kroppen med näring innan du beger dig ut på planen för att kunna springa i timmar. Vad många fotbollsspelare dock inte är uppmärksamma på är deras sömn. Många tror att de kan sova endast ett par timmar om natten, dricka kaffe eller energidryck innan matchen och prestera bra. Så fungerar kroppen dock inte. 

Ju bättre natts sömn du får desto bättre presterar du på planen. Det finns en tydlig koppling mellan de fotbollsspelare som sover gott i en bra säng och bra matchresultat. Detta eftersom en god natts sömn ökar energinivåerna samt gör att spelarnas sinne är mer alerta och därmed fattar bättre beslut. 

Kroppen återhämtar sig bättre 

Förutom att orka prestera på planen är det viktigt med återhämtning för en fotbollsspelande. Det är absolut nödvändigt att mental och fysisk återhämtning tas på allvar för att en fotbollsspelare ska kunna utvecklas och klara av att fortsätta. Att få tillräckligt med god sömn är nyckeln till att de som utövar olika sporter återhämtar sig korrekt. Sömnbrist kan nämligen ha negativa effekter på återhämtningsförmågan och i värsta fall leda till att kroppen tar skada. 

Förutom att återhämtning leder att man kan prestera bättre resulterar rätt återhämtning också i att man utvecklas snabbare som spelare. Elitidrottare, exempelvis, sover över rekommenderat antal timmar om natten just för att de ska kunna kontinuerligt utvecklas och prestera bättre för varje dag som går.  

Det påverkar det mentala måendet 

Det är inte bara kroppen som tar skada av att du inte sover tillräckligt. Ju bättre och längre du sover desto bättre mår du också psykiskt. Tyvärr lider väldigt många idrottare av psykiska sjukdomar, vilket även kan påverka deras prestation när de utövar sport. Här kan en riktig god natts sömn göra stor skillnad eftersom det leder till att man blir utvilad och därmed även mår bättre. Vikten av en god natts sömn för fotbollsspelare handlar således om så mycket mer än bara hur mycket man kan prestera på planen!  

Vill du må bra både psykiskt och fysiskt är det viktigt att du prioriterar att sova minst 7 timmar om natten, samt att du investerar i en säng av hög kvalitet som tillåter detta.